Monday, 28 November 2011

It's monday and it's English Day


English? What a pain in the axe…

 English Day

Written by: Muhammad bin Rahimi

English day. I, among few others was pessimistic about this program. Not that I despise English speakers, it’s just that I didn’t think that people will actually commit to such a proposal.  Teachers already tried those stuff ever since we were 14 and it never worked unless certain punishments were involved. Students, clever as they were, knew the benefits but still they won’t cooperate. Why? The answer was simple, it’s among other reasons is because the fear of being judged by others was by far, way superior to the will for improvement. Students are concerned of other’s acceptance and what people might say about them.

                But few Mondays ago, I went to class and it was English day. With the same pessimistic thoughts I sat on the class bench when suddenly I heard a noise from the back, conversing in foreign tongue… it was English… Then the person to my right started to speak English, a broken one, he sounded silly but was still understandable. It was not so long that I started to realize almost everybody was speaking English. 

                These people seemed shameless ladies and gentlemen but guess what, that is exactly the attitude of excellence. They fear not of being judged by others. They realize what they were doing and what they were after. Shame in the other hand is the silent saboteur of success. Shame is something that you feel others felt towards you but in reality, they rarely do. Thus my friends, be smart, be shameless and grasp your confidence to speak in English. Do it together as you can write alone, read alone, but you can’t speak alone or you will be sent straight to the mental hospital.

                Do it to boost your confidence, increase your fluency, open opportunities and be successful not only as a world class doctor but more importantly as a person. This is achieved by exiting your comfort zone and in this case is to not speak Malay but speak English on Monday. Make a grammar mistake and don’t be shy about it because others make mistakes too, they just didn’t know about it yet. 

                Thus, in a nutshell, let us together support English day. Speak English, use any slang you feel comfortable speaking with, be it American, Australian, British, Malay or even Arabic English is fine as long as we at least try. So friends, be bold and don’t let your success roll. Speak English and may your confidence be unleashed. 

Video Promo English Day

Bencana alam: ibrahnya?

Bencana alam: ibrahnya?

Disediakan oleh: Syaimaa binti Ahmad

Tanggal 23 Oktober  2011,  dunia dikejutkan dengan satu kejadian gempa bumi yang melanda timur Turki. Terkini, gempa terbabit mencatatkan jumlah kematian seramai 523 orang. Gempa yang berukuran 7.2 skala richter ini menbawa kita mengimbau  kembali memori pahit pada 26 Disember 2004. Peristiwa Tsunami  sumatera yang meragut ratusan ribu mangsa  itu masih meninggalkan kesan yang mendalam dari segi sosioekonomi  dan paling penting impak psikologi di hati kita semua. Peristiwa Taufan Katrina 2005, Gempa bumi di  Jepun pada 11 Mac 2011, Gempa di Haiti 2010 dan sebagai merupakan sebahagian rentetan peristiwa bencana yang pernah menggegar dunia.


Bencana Alam menurut perspektif Islam terbahagi kepada tiga:

1.       Ujian dari Allah SWT. Iaitu Allah menurunkan musibah atau bencana kepada makhluk-Nya yang beriman kepada-Nya sebagai ujian terhadap keimanan seseorang, apakah ia akan tetap istiqamah terhadap keimanannya. Kerana di dalam Al-Qur’an diterangkan bahawa “Apakah engkau mengaku bahawa dirimu beriman, sebelum diturunkan kepadamu suatu cubaan.” Allah turut berfirman dalam Al Quran, Surat AI-Baqarah, Ayat 155 yang bermaksud:   "Dan sesungguhnya Kami akan mengujimu dengan sesuatu cubaan seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan (bahan makanan). Namun gembirakanlah orang-orang yang bersabar .”

2.       Teguran dari Allah SWT. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang terhadap para makhluk-Nya, Dia tidak akan tega melihat hamba-Nya yang masih mempunyai iman walaupun sedikit untuk larut dalam perbuataan dosa dan pelanggaran terhadap segala peraturan Allah SWT, makanya Allah SWT menegurnya dengan bencana supaya hambanya yang selamat bisa berbenah diri dan menyedari kesalahannnya kemudian bertaubat dan kembali ke jalan Allah.

3.       Azab dari Allah SWT. Azab diturunkan Allah SWT kepada kaum yang nyata membangkang dan betul-betul tidak mahu menerima Ajaran Allah dan para Nabinya. Dalam hal ini, Allah Maha Kuasa menghancurkan suatu negeri tanpa sisa, seperti yang diceritakan dalam Al-Qur’an yaitu kisah-kisah kaum Nabi Nuh, kaum Nabi Luth, Penduduk Madyan atau kaum Nabi Syuaib. Yang diturunkan banjir dasyat, gempa dasyat, petir, dan hujan batu api. Mereka semua dibinasakan (kecuali sedikit orang yang mengikuti petunjuk Rasul Allah).

 

Firman Allah dalam surah Al-A’raaf, ayat 96 yang bermaksud:

  “Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertakwa, pastilah Kami akan melimpahkan kepada mereka berkah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, maka Kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.” (Q.S. Al-A’raaf : 96)

Seterusnya dalam  Surat Ar-Rum, Ayat 41 disebutkan: "Telah nampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebagian dari akibat perbuatan mereka agar mereka kembali ke jalan yang benar"

Justeru itu marilah kita sama-sama mengambil ibrah dan pengajaran bukan sekadar meluahkan rasa takjub mahupun simpati semata-mata tetapi sebagai umat islam yang prihatin serta beriman kepada Qada’ dan Qadar, seharusnya kita melihat setiap kejadian yang berlaku melalui kaca mata taqwa.

Kita juga sewajarnya menghayati dan memahami tanggungjawab kita sebagai umat akhir zaman yang membantu membanteras kemungkaran dan menyeru ke jalan kebenaran sebagaimana hadis yang diberitakan oleh Ummu Salmah, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Jika kemaksiatan yang dilakukan oleh umatku semakin jelas (terbuka), maka Allah SWT akan menimpakan azab kepada mereka semua". Ummu Salmah bertanya: "Apakah termasuk kepada mereka yang saleh?" Nabi menjawab: "Ya, tentu".

Pengorbanan


Pengorbanan
Disediakan oleh: Nadhirah binti Mohamad Yusof

“Biarpun bersama kekurangan,
Denganmu ku punyai segala,
takkan beruntung seisi dunia…
Berjuang berkorban demi cinta..”

Alunan merdu suara kumpulan Hijaz dalam nasyid yang mengingatkan kita tentang berkorban demi cinta pasti tak dilupakan oleh penggemar nasyid tanah air. Lagu yang pernah mendapat sambutan hangat suatu ketika dahulu.

Salam pengorbanan diucapkan. Salam Aid Al-adha.
Ilmu bahasa arab, bahasa syurga impian kita bersama jangan dilupakan. Salam (selamat sejahtera) , aid (perayaan)dan al-adha (pengorbanan).

Erti pengorbanan kamu?

“ Kak. Apa erti pengorbanan bagi akak?”

“Hmm. Pengorbanan tak sama seperti sumbangan. Sumbangan kita hanya bagi benda-benda yang berlebihan dalam hidup kita. Yang kita tak perlukan sangat. Kalau tiada pun hidup kita seperti biasa saja. Tapi kalau pengorbanan, kita akan memberikan semua yang kita ada. Yang kita perlu, yang kita sayang. Tak kiralah harta, masa, tenaga malah sanggup korbankan nyawa sendiri!”

Kenapa kita berkorban untuk sesuatu?

Demi cinta kita.

Selalunya orang akan sanggup berkorban, hanya apabila dia mencintai sesuatu. Ada orang mencintai seorang perempuan, maka dia sanggup berkorban segalanya demi meraih cinta si gadis impian. Sanggup menggadai seluruh masa dan tenaga. Wang ringgit apatah lagi. Malah, “I sanggup merentasi lautan api neraka demi U!”

Ada orang mencintai dunia. Sanggup bersusah- payah dengan segala kudrat yang ada untuk kehidupan dunia yang diimpikan. Sanggup menikam saudara seaqidah. Darah daging sendiri.  Demi kepuasan dunia impian sendiri.

Ada orang mencintai mumtaz, pointer 4.0 dan deretan A+ dalam sijil . Sanggup mengeluarkan juhud dan usaha tertinggi untuk mencapai matlamatnya. Semua cara akan diguna. Mungkin sampai terkurang hak-haknya pada orang lain, ahli rumah. Ahli bilik. Hak-hak pada tuhan dan rasul pun kadang-kadang langsung tak teringat.

Ada orang mencintai  nafsu sendiri. Nasihat iman dari hati tak dipeduli. Sanggup berjaga malam, bersengkang mata menghadap laptop dan kaca tv. Melayan movie-movie terkini. Menonton bola hingga terlepas qiam fardhi.

Ada orang mencintai tuhan dan rasulnya. Melebihi segala-galanya. Biarlah bengkak-bengkak kaki berdiri, lenguh-lenguh lutut ruku’ dan lebam-lebam dahi bersujud di hadapan tuhan. Semua langsung tak dipeduli. Bila ditanya mengapa, jawabnya “ Salahkah aku menjadi hamba yang bersyukur?”

Qudwah sepanjang zaman
Pengorbanan demi cinta siapa yang kita mahu contohi? Kalau orang bukan Islam, jawapan mereka tentulah kisah ‘agung’ Romeo dan Juliet. Tak pun Qais dan Laila. Cinta yang membuat kita lupa kita ada tuhan.
Jawapan orang-orang yang  jelas dan faham Islamnya, pasti tak lain tak bukan kisah sirah teragung. Qudwah dan contoh sepanjang zaman, hingga hari kiamat.
Bagaimana Nabi Ibrahim a.s boleh terus menyahut perintah Allah menyembelih Nabi Ismail a.s. Sedangkan baginda juga seorang bapa. Fitrah cinta bapa kepada anaknya yang jarang ditemui saban hari pasti ada. Tapi baginda membuktikan pada kita, siapa yang lebih patut dicintai? Anak, atau sang pencipta kita dan anak kita?
Lupakah kita, dengan kalimah yang diulang-ulang oleh Rasulullah sewaktu Izrail sudah di tepi untuk menjalankan amanah Allah. Menarik ruh kekasih Allah dengan cara yang paling lemah lembut. Sedang kesakitan maut tetap dirasai. Dan baginda merayu, timpakan segala kesakitan sakaratul maut ke atas diri baginda. Bukan pada ummat baginda. “ Ummati, ummati, ummati.!”
Kita sebagai ummat, adakah kita merindui baginda sebagaimana baginda merindui kita? Hanya ummat Muhammad yang sedar dirinya sebagai ummat Muhammad, mampu menjawab dengan tenang.
Terlalu banyak qudwah dan contoh, yang kita boleh jadikan panduan dalam usaha untuk berkorban demi cinta. Kisah Hanzalah dan malam pertamanya. Kisah Abu Bakar dan segala hartanya. Kisah Saad bin Muaz dan gegaran arasy saat kesyahidannya. Mengapa kita langsung tak ambil peduli?Tanya diri                       
                                                                                                       
Maka sekarang, tanyalah diri sendiri. Apa erti cinta bagi kita? Sejauh mana kita berkorban untuknya. Berbaloikah pengorbanan yang kita curahkan selama hayat dikandung badan terhadap kecintaan kita. Andai dapat menjamin kesenangan dunia dan akhirat, Alhamdulillah. Jika tidak, maka nilailah kembali cinta dan pengorbanan kita.
Jangan menyesal di kemudian hari.
Wallahu a3lam. Ni3ma ajrul amilin! Sebaik-baik ganjaran untuk orang yang beramal.

“Semoga..sesal hidup ini,
Takkan berulang lagi.
Setiap detik masa dalam amalan jua.”
Dan lagu berkorban demi cinta yang berkumandang dihentikan.
Salam aidil adha. Pembuka Kalam


Bismillahirrahmannirrahim,

Assalamualaikum wrh wbt,

                Petama kalinya, kami ingin melafazkan syukur kepada Allah kerana  memberi kesempatan kepada kami untuk melancarkan Blog Gen 08 untuk sesi 2011 – 2012. Keduanya, kami ingin merakamkan jutaan terima kasih buat sahabat-sahabat yang membantu kami menjayakan Blog Gen 08, sungguh, tanpa bantuan kalian mungkin kami di pihak pengurusan tidak dapat melaksanakannya dengan baik sekali, semoga setiap usaha dan bantuan yang dihulurkan, mendapat ganjaran yang baik di sisi Allah. Akhir sekali, kami di pihak pengurusan ingin memohon maaf atas kelewatan pelancaran Blog Gen 08, sekaligus membuat sahabat-sahabat tertanya, segala kesulitan amat dikesali. Diharap dengan wujudnya blog ini, kita dapat memantapkan gerak kerja serta matlamat Batch Gen 08 untuk menuju kejayaan, di dunia dan akhirat. Sekian, wassalam.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More